Staatsobligaties

Een staatsobligatie is een obligatie die wordt uitgegeven door een overheid van een land ook wel staatslening genoemd. Als belegger kunt u deze staatsobligaties ook aankopen via uw broker. Staatsobligaties worden in Nederland op de markt gebracht door het Agentschap van het ministerie van Financiën. Dit agentschap bevindt zich in Den haag. Er worden binnen dit agentschap kortlopende en langlopende leningen aangetrokken. Op deze manier wordt het financieringstekort van het Rijk gedekt. Een paar keer per jaar worden de langlopende staatsleningen op de kapitaalmarkt gebracht door het Agentschap. U kunt zich via uw broker inschrijven op deze obligaties.

Staatsobligaties kopen of op een andere manier beleggen?

In onderstaand overzicht kunt u gratis en vrijblijvend informatie aanvragen:

Broker / Aanbieder Omschrijving Actie  
DEGIRO obligaties DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om zelf te beleggen.
Open gratis een rekening en profiteer van de vele mogelijkheden >
Nu Gratis rekening openen >
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Je geld laten beleggen in obligaties, aandelen, vastgoedbedrijven en geldmarkten? Dat kan al vanaf € 10,- met Binck Forward. Het is mogelijk om heel doelgericht te beleggen tegen lage kosten. Binck Forward belegt alleen in indexfondsen en niet in individuele aandelen en obligaties. Dat zorgt voor stabielere rendementen.
Start in 5 minuten!
Open Gratis een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenZwitserleven Beleggen
Als je kiest voor Zwitserleven Beleggen, dan kies je voor duurzame fondsen. Je kan al laten beleggen vanaf € 50. Er zijn drie profielen: Relaxed, Bewust en Avontuurlijk beleggen. Je hebt altijd inzicht in je beleggingen. Wel zo handig! Open nu gratis een rekening >
Open een rekening >


Kosten openen rekening:
€ 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Broker Binck

Binck is één van meest populaire en gebruiksvriendelijke aandelen brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Vraag het gratis informatiepakket aan! Gratis € 200,- transactietegoed!
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Eenvoudig je geld laten beleggen door de specialisten van Centraal Beheer: een prima alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening >Gratis rekening openen!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
FitVermogen.nl

Goedkoop beleggen
Volgens Vereniging van Effectenbezitters VEB het goedkoopste online beleggingsproduct: FitVermogen.nl maakt het opbouwen van vermogen door beleggen in fondsen makkelijk. Open nu gratis een rekeningGeen servicekosten en geen transactiekosten!
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Rendement en risico staatsobligaties

Staatsobligaties hebben een nominale waarde dat is het bedrag waarover in de meeste de couponrente wordt berekend en dat terug wordt betaald aan het einde van de looptijd. Net als bij reguliere obligaties zijn staatsobligaties onderhavig aan koersontwikkeling tijdens de looptijd. De koers is afhankelijk van economische ontwikkelingen, de rentestand, economische vooruitzichten en sentiment. Koersontwikkeling is vooral belangrijk als u de staatsobligaties aanschaft als ze al zijn uitgegeven en/of voornemens bent om niet de gehele looptijd uit te zitten.

Een risico dat u loopt bij beleggen in staatsobligaties is dat de betreffende overheid niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Dit risico is over het algemeen erg laag, maar niet onmogelijk.

In het meest ideale geval sluit de tijd die u uittrekt voor uw beleggingen aan op hetgeen waarin u belegt. Als u binnen 5 jaar uw geld nodig is het vaak niet verstandig om een staatsobligatie aan te schaffen die nog 10 jaar loopt, als na 5 jaar uw geld nodig heeft en u moet de staatsobligatie verkopen terwijl de koers gehalveerd is dan kan er sprake zijn van een flink verlies.

Aan het einde van de looptijd wordt net als bij reguliere obligaties de nominale waarde aan u uitgekeerd, dit gebeurd in verreweg de meeste gevallen ineens maar ook weleens via bepaald aflossingsschema, lees daarom altijd de voorwaarden van de betreffende staatsobligatie.

Een obligatieportefeuille is een alternatief voor een spaarrekening. Het rendement op obligaties kan echter sterk fluctueren en is daarom ook risicovoller dan een “betrouwbare spaarrekening“.

Alles over Obligaties