Perpetuele Obligaties

Perpetuele obligaties worden ook wel eeuwigdurende obligaties genoemd of perps. Perpetuele obligaties zijn obligaties met een onbepaalde looptijd, er is geen vastgestelde einddatum. Net als bij reguliere obligaties wordt er periodiek couponrente vergoedt, maar er hoeft in principe nooit aflossing plaats te vinden.

In principe hoeft een perpetuele obligatie nooit afgelost te worden, echter vaak wordt in de voorwaarden van de obligatie opgenomen dat de uitgever op een bepaald moment toch de mogelijkheid heeft om af te lossen.

Obligaties kopen of op een andere manier beleggen?

In onderstaand overzicht kunt u gratis en vrijblijvend informatie aanvragen:

Broker / Aanbieder Omschrijving Actie
Freestoxx obligaties Start met gratis beleggen. Met de broker Freestoxx betaal je € 0,- commissie voor Amerikaanse aandelen (NYSE & NASDAQ) en Opties. Ook betaal je geen inactiviteitskosten, wisselkoerskosten of maandelijkse kosten.
Bekijk de mogelijkheden >
Probeer gratis met een demo account
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Trade Republic obligaties Beleggen voor de lange termijn? Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Ontdek de voordelen en open gratis een account >
Combineer Beleggen en Sparen
Lees meer, klik hier!

of direct starten
DEGIRO obligaties DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om zelf te beleggen in obligaties, aandelen en meer.
Open gratis een rekening en profiteer van de vele mogelijkheden >
Beleggen vanaf € 2,- + 0,03% >
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Laten Beleggen door Brand New Day
Brand New Day: laat je geld eenvoudig beleggen in obligaties ( mogelijk in combinatie met aandelen) met belastingvoordeel! Kies eenmalig je gewenste rendement en risico en laat de specialisten het werk doen. Zeer lage kosten en geen ervaring nodig.Open nu gratis een beleggersrekening
Open gratis een rekening

Kosten openen rekening: € 0,-
Lees meer, klik hier!

of direct starten


Eenvoudig je geld laten beleggen door de specialisten van Centraal Beheer: een prima alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening >Gratis rekening openen!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Rendement en risico’s perpetuele obligaties

Doorgaans is de couponrente die wordt vergoedt op perpetuele obligaties een stuk hoger dan op andere varianten, u heeft immers uw geld voor onbepaalde uitgeleend en daar mag wat tegenover staan. Uiteraard staat het u vrij om de obligatie tussentijds voor de dan geldende koers te verkopen waardoor er eventueel koerswinst kan ontstaan

De risico’s van perpetuele obligaties liggen met name op het vlak van de rentevergoeding, vaak wordt er een hoge rente vergoedt, maar in veel gevallen is er ook een clausule in de voorwaarden opgenomen dat rentevergoedingen mogen worden opgeschort of uitgesteld. Bijvoorbeeld als het bedrijf vanwege slechte resultaten ook geen dividend uitkeert.

Maar ook de eventuele tussentijdse aflossing kan een risico vormen, mocht de marktrente stijgen dan is het waarschijnlijk dat de uitgever niet over zal gaan tot aflossing. In zo’n geval zit u dus met een eeuwigdurende lening waarop u wellicht te weinig rendement ontvangt. Tussentijds verkopen van de perpetuele obligatie kan natuurlijk altijd als de obligatie beursgenoteerd is, u dient dan ook weer rekening te houden met de koersontwikkeling.

Daarnaast zijn perpetuele obligaties vaak achtergestelde leningen waardoor u pas rechten heeft nadat de reguliere schuldeisers een vordering hebben afgewikkeld.

Perpetuele obligaties kunnen mooie boost geven aan het rendement van uw beleggingsportefeuille. Het is echter wel raadzaam om de prospectus van de betreffende lening goed te bestuderen zodat u geen verrassingen hoeft te verwachten.

Alles over Obligaties